Půjčky info

29.05.2012 15:02

Ručit nebo neručit

Jedním druhem, jak věřitelé půjčky člení je, zda můžete dát jako zástavu nemovitost nebo nemůžete. Když máte v úmyslu půjčku normálně splácet, není žádná tragédie vzít si půjčku, kde je jako ručení použita nemovitost.
Ručení způsobem zástavy nemovitého majetku je pro spoustu poskytovatelů vynikající garancí, že se jim poskytnuté finance vrátí, takže Vám obvykle poskytnou schůdnější podmínky, než u půjčky bez zaručení se nemovitostí. A v druhém případě, pokud přece trochu zvažujete, že byste si sjednali půjčku, jakou byste vědomě nespláceli a nemovitostí disponujete, raději to rovnou pusťte z hlavy. Aktuálně totiž exekutoři pracují dost rychle a, tedy exekuční výměr může být téměř během malé chvíle a exekutor Vám zablokuje nakládání s Vaší nemovitostí. Pokud do stanoveného data poté exekuci neuhradíte, zahájí exekutor její nedobrovolnou dražbu a Vy tak přijdete o domov a mnoho peněz, jelikož celý exekuční postup, nedobrovolný prodej a sankce Vám nehrazení půjčky hodně prodraží. Jestliže tedy nemovitý majetek vlastníte, tak v konečném důsledku je takřka jedno, zdali jste nemovitý majetek zastavili nebo nezastavili. Jestli nebudete umořovat splátky, exekuce si Vás vždycky vyhledá. Je tedy dobré vzít nabídku poskytovatelů nebankovní půjčky na zástavu, kde většinou dostanete skvělé podmínky.

Zápis v registru dlužníků

Aktuálně, jestliže si chcete uzavřít půjčku, je podstatné být informován o tom, zda jste uvedeni v registru dlužníků. Tento fakt totiž velmi ovlivňuje možnost vyřízení půjčky u některých poskytovatelů. Například banka, pokud máte záznam v registrech neplatičů, půjčky neposkytnou téměř vůbec. Jestliže tedy požadujete finanční půjčku, v bance se záznamem v registrech dlužníků nepochodíte. Banka nahlíží do třech nezávislých registrů. Jestli jste historicky měli potíže se splátkami některé půjčky nebo úvěru, bankovní instituce před Vámi doslova zavře dveře. Kritéria pro sjednávání půjček mívají banky nastaveny hodně striktně. Zápis v registru neplatičů Vám tak zhruba na 3 až 4 roky zavírá možnost uzavřít půjčku v některé z bank. Úžasné je, že i v tomto případě jde půjčku uzavřít. Na současném finančním trhu nabízí své produkty dost nebankovních společností, co nabízejí půjčky bez registru. Půjčka bez registru je opravdu zajímavou alternativou. U nebankovní půjčky bez registru je na druhou stranu důležité zahrnout to, že se Vám ve srovnání s bankovní půjčkou o něco prodraží. Nebankovní společnosti, které v nabídce mají půjčky bez registru, registry vůbec neprověřují a záznam v registru dlužníků není důvodem k zamítnutí nebankovní půjčky.

Nechcete dokládat příjem?

Mnoho žadatelů o půjčku, má problém potvrdit poskytovateli výši svého příjmu. U bankovních institucí je toto velmi obrovský problém z důvodu, že mají jen dost redukované produktové portfolio, kde po zákazníkovi doložení výše mzdy nepožadují a jedná se zpravidla spíše o půjčky ve výši pár tisíc a k tomu v podobě povoleného přečerpání účtu nebo kreditní karty. Žadatelé, co mají o dobré půjčce jinou představu a nemohou předložit potvrzení o příjmu, se tak na bankovní půjčky nemůžou spoléhat. Naštěstí i v takové situaci existuje možnost požádat o vyřízení půjčky bez potvrzení o příjmu z nebankovních zdrojů, kde jsou na podobné produkty - nebankovní půjčky zacíleni. V případě půjčky bez potvrzení o příjmu není třeba výši Vašich výdělků ukazovat. Převážně jenom podepíšete dokument, že dokážete hradit splátku a tím to všechno končí. Nemusíte proto řešit výplatní pásky od zaměstnavatele, dokumenty o přiznání sociálních dávek ani přiznání k dani z příjmu, pokud pracujete jako živnostník. Riziko neuhrazení půjčky poskytovatel ale nepochybně musí zahrnout, takže je půjčka bez potvrzení o příjmu o něco nákladnější v porovnání s půjčkami se identickými podmínkami, u jakých poskytovateli výši výdělku nesdělujete.


Ručitel jako výhoda

Někteří věřitelé, hlavně u půjček kde není nějaké zajištění, mohou chtít spolužadetele, jaký Vám bude dělat ručení pro uhrazení půjčky. Kdo je vlastně ručitel? Ručitel půjčky je subjekt, který pokud si uzavíráte půjčku, přejme odpovědnost, že v případě, že Vy půjčku nezaplatíte, je zavázán hradit půjčku za Vaši osobu. V nynější době je celkem nesnadné osobu ručitele získat, protože odůvodněně má každý obavy. Je mnoho případů, kdy se například známý uvázal k ručení za půjčku spřízněné osoby a ta ji následně nesplatila a dlužná částka byl vymáhán po ručiteli. Někdy si spotřebitelé uzavírají i statisícové půjčky a předmětné ručení může zapříčinit potíže na dlouho dopředu. Půjčky bez ručitele jsou specifickými úvěry, u jakých věřitel ručitelský závazek nevyžaduje a spotřebitel nemusí nikoho shánět, aby mu ručitelský závazek dal.


Vyřízení půjčky

V případě, že bychom chtěli segment půjček rozdělit na půjčky s ohlédnutím ke typu sjednání, je nezbytné ho členit dle doby vyřízení. Každý věřitel potřebuje na sjednání půjčky nějakou dobu, aby šlo spotřebitele alespoň minimálně prověřit podle interních směrnic. Vyřízení půjčky se tak může zabrat opravdu dlouhou dobu. Nejpřísnější schvalovací proceduru je doménou samozřejmě bankovní instituce. Je to kvůli tomu, že spotřebitel musí dostát velmi přísným pravidlům a celý proces neproběhne hned. Pokud na půjčku chvátáte, půjčka od bankovní společnosti pro Vás nebude tím pravým ořechovým. Zkuste tedy raději některého věřitele z nebankovního sektoru. Zde jsou na rychlé půjčky zařízeni a u malých částek, lze peníze obdržet téměř ihned. Jestliže potřebujete vyšší půjčku v řádu desítek až stovek tisíc, počítejte, že získání půjčky může trvat kolem 5 dnů a ve většině případů záleží i na Vaší rychlosti, kdy je nutné předložit nějaké dokumenty. Poskytovatelé nebankovních půjček mají ve svých portfoliích např. půjčky ihned, kdy přijdete na pobočku, případně Vás navštíví odpovědný pracovník a předá Vám částku z půjčky v hotovosti, nebo dále půjčky do 24 hodin, kdy při akceptaci půjčky Vám peníze zašlou expresním transferem na Váš bankovní účet.


Půjčky online vítězí

Forma žádosti o půjčku je u každé společnosti, co nabízí půjčky. Někteří požadují přísně prezenci žadatele kontaktním místě, kde s ním podepíší veškeré dokumenty. To se týká hlavně bankovních subjektů, jaké nedisponují strukturou vlastních obchodních poradců. Něco jiného to je u různých nebankovních věřitelů. V poslední době se značně rozrostly tzv. půjčky online. U tohoto druhu půjček si přímo z domova online požádáte přes webový formulář a poté čekáte na hovor operátora. Jestliže bude v systému Váš požadavek na půjčku online předschválen, dojede za Vámi na dohodnuté místo obchodní zástupce poskytovatelské instituce. Zde dále závisí na konkrétních specifikacích půjčky, někdy Vám rovnou lze dát finanční zálohu z půjčky ještě před podpisem příslušné dokumentace nebo s Vámi smlouvu ihned uzavřou a vyplatí Vám celkový finanční obnos. Vyplacení celkové sumy ovšem je víceméně nezvyklé, protože každý věřitel má zájem zájemce o půjčku nejdříve proklepnout a uskutečnit takzvaný scoring. Půjčky online jsou aktuálně velmi oblíbené hlavně proto, že v první fázi žádná komplikace.

Doporučené zdroje pro půjčky bez registru:

www.homepujcka.cz také www.ihned-pujcka.cz